Özellikle kasım ayı gibi geçiş dönemlerinde beslenmemize çok dikkat etmeliyiz. Bu dönemlerde C vitamini , A vitamini , E vitamini ve çinko içeren besinler tüketmeliyiz.
C vitamini : Kuşburnu , yeşil biber , maydonoz , mandalina , portakal , kivi. Bu meyveler C vitamini açısından oldukça zengindir kışa girerken ve kış aylarında bu meyve ve sebzeler bolca tüketilmeli.
D vitamini : D vitamininin en önemli kaynağı güneştir. Kış geldi hava soğuk diye kendinizi eve kapatmayın bu sizi hastalıklardan korumaz. Kış aylarında 20 dakika güneşte kalmak günlük D vitamini ihtiyacınızı karşılayacaktır. Ayrıca bol bol balık tüketmek de vücudunuza D vitamini kazandıracaktır
Çinko : Çinkonun bağışıklık sistemini yükseltici etkisi olduğu bilinmektedir peki hangi gıdalarda çinko bulunur. Çinko en çok kırmızı et ve deniz ürünlerinde bulunur ayrıca badem, fıstık gibi kuruyemişler bol miktarda çinko içermektedir.
Ayrıca daha çok vitamin almanızı sağlayacak bazı püf noktalar vardır. Örneğin : Yemek hazırlarken tahta kaşık kullanılmalı çünkü metal kaşık c vitamininin daha çabuk havaya karışmasına neden olur. Besinlerin haşlandıktan sonra haşlama suyu hemen dökülmemelidir. Bu su ile çorba yaparak vitamin kaybını engelleyebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder